TY 4 Stroke - Totallyamaha Forum Index

 

 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 

 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

MemberlistPosting Rules  MemberlistTY Chat SearchYamaha Parts FinderMemberlistOn-Line Store MemberlistVIP

Log in to check your private messagesActive Topic (24h)  (12h)  Log in to check your private messagesMapMemberlistTY.NET Classifieds Log in to check your private messagesTY Webmail

 MemberlistTY Tech
 

MemberlistTY Home

MemberlistTY Forum

MemberlistATV Forum

 
Code # 12 Crankshaft Position Sensor/Apex wont start

 
    
Post new topic   Reply to topic    TY 4 Stroke - Totallyamaha Forum Index -> Electrical
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Adrenaline Addiction
Extreme


Joined: 26 Oct 2006
Posts: 67
Location: Red Deer Lake

PostPosted: Mon Oct 12, 2009 11:49 am    Post subject: Code # 12 Crankshaft Position Sensor/Apex wont start Reply with quote

Changed out tbo on my Apex, I havent ran since last spring. I tried to start and came up with a code 12 - Crankshaft position sensor. Only thing out of the ordinary, I left the key on all summer and killed the battery. Anyone have this happen?

thx, Recharged battery, no change?

_________________
08 Racers Edge Apex, Alpine 2871/Lakeside Motor/Boost-It fuel system
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
mdkuni
VIP Gold
VIP Gold


Joined: 18 Nov 2004
Posts: 986
Location: Houghton Lake, MI

PostPosted: Mon Oct 12, 2009 12:25 pm    Post subject: Re: Code # 12 Crankshaft Position Sensor/Apex wont start Reply with quote

Adrenaline Addiction wrote:
Changed out tbo on my Apex, I havent ran since last spring. I tried to start and came up with a code 12 - Crankshaft position sensor. Only thing out of the ordinary, I left the key on all summer and killed the battery. Anyone have this happen?

thx, Recharged battery, no change?


Hope you have warranty. Get ready to replace the stator assembly.

http://www.ty4stroke.com/viewtopic.php?t=67470&highlight=code

I have only heard of a couple that had this problem. You and I are one of the lucky ones.

_________________
2009 FX Nytro - Current miles: 13,300
ZX2 Suspension

Previous sleds:
2002 SXViper
2005 RX-1 ER
2006 Apex ER - Miles: 21,352
2008 Apex RTX - Miles 15,070
Yamaha Rule
Back to top
View user's profile Send private message
Adrenaline Addiction
Extreme


Joined: 26 Oct 2006
Posts: 67
Location: Red Deer Lake

PostPosted: Mon Oct 12, 2009 12:48 pm    Post subject: Reply with quote

Thx Mdkuni, I was afraid of that.
_________________
08 Racers Edge Apex, Alpine 2871/Lakeside Motor/Boost-It fuel system
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Len Todd
TY 4 Stroke God


Joined: 14 Jan 2006
Posts: 2303
Location: Baldwin, Michigan

PostPosted: Mon Oct 12, 2009 7:22 pm    Post subject: Reply with quote

You may want to consider testing the stator before attempting to replace it. While you are at it, you can also test the Crank Position Sensor too. Maybe all you need to do is check the connector or reposition and re-insulate a chaffed wire. Do you need some instructions for these simple and quick checks?
_________________
'04 RX-1 ER - Doolies, Stage II, Offset Axles, Ice Tech
'09 Chev Duramax Z-71 Wyoming Edition
'06 Desert Fox 21SW - Toy Hauler
'98 XR - 400
Back to top
View user's profile Send private message
Len Todd
TY 4 Stroke God


Joined: 14 Jan 2006
Posts: 2303
Location: Baldwin, Michigan

PostPosted: Fri Oct 16, 2009 7:08 pm    Post subject: Reply with quote

How did you make out here?
_________________
'04 RX-1 ER - Doolies, Stage II, Offset Axles, Ice Tech
'09 Chev Duramax Z-71 Wyoming Edition
'06 Desert Fox 21SW - Toy Hauler
'98 XR - 400
Back to top
View user's profile Send private message
Adrenaline Addiction
Extreme


Joined: 26 Oct 2006
Posts: 67
Location: Red Deer Lake

PostPosted: Sat Oct 17, 2009 8:57 pm    Post subject: Reply with quote

http://www.ty4stroke.com/viewtopic.php?t=76753

Sorry, have 2 threads going on this, I'll keep the other one updated. Been real busy at work the last week. I did have a chance to unhook my RB3 and plug back to factory, no change. I borrowed a stator from a buddy, I am going to test and try it ASAP. Went to test my stator the other day and my multimeter was pooched, need to get a replacement.

Drink AA

_________________
08 Racers Edge Apex, Alpine 2871/Lakeside Motor/Boost-It fuel system
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Len Todd
TY 4 Stroke God


Joined: 14 Jan 2006
Posts: 2303
Location: Baldwin, Michigan

PostPosted: Sun Oct 18, 2009 8:09 am    Post subject: Reply with quote

For stator testing you want to have a good meter. The tolerance is really tight. (i.e. you are dealing with < 1 ohm.) This is one test where an analog meter is relatively worthless. Also, you can test the spare stator and see what the reading is and compare it to the one in your sled. But I suspect you may have already done that. What is the chance that the spare could be bad? I mean, why would it be out of the engine? I guess I am just naturally suspicious, when it comes to spare electrical components. Especially when they are a bugger to remove.
_________________
'04 RX-1 ER - Doolies, Stage II, Offset Axles, Ice Tech
'09 Chev Duramax Z-71 Wyoming Edition
'06 Desert Fox 21SW - Toy Hauler
'98 XR - 400
Back to top
View user's profile Send private message
Adrenaline Addiction
Extreme


Joined: 26 Oct 2006
Posts: 67
Location: Red Deer Lake

PostPosted: Sun Oct 18, 2009 9:00 am    Post subject: Reply with quote

Hey Len the motor had top end damage, the stator should still be good. I will test them both, just have to get a good meter in the next couple of days.
_________________
08 Racers Edge Apex, Alpine 2871/Lakeside Motor/Boost-It fuel system
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Adrenaline Addiction
Extreme


Joined: 26 Oct 2006
Posts: 67
Location: Red Deer Lake

PostPosted: Sun Oct 18, 2009 6:26 pm    Post subject: Reply with quote

fxr wrote:
i,m getting the same code. before i would take it apart you should check the resistence with a meter. take apart the coupler at the front of the sled (black,grey wire) positve probe on grey should be between 445-545 at 68 degrees. i,ve checked mine and it is allright.i,ve been all through the harness and i can,t see anything. my trouble is the sled is in my garage up north so it is tough to get to the dealer. if you find something out please post it. thanks!


I checked the resistance of both the borrowed and mine and they are both at approx .490? What now?

_________________
08 Racers Edge Apex, Alpine 2871/Lakeside Motor/Boost-It fuel system


Last edited by Adrenaline Addiction on Sun Oct 18, 2009 10:03 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Len Todd
TY 4 Stroke God


Joined: 14 Jan 2006
Posts: 2303
Location: Baldwin, Michigan

PostPosted: Sun Oct 18, 2009 7:11 pm    Post subject: Reply with quote

Adrenaline Addiction wrote:


I checked the resistance of both the borrowed and mine and they are both at approx 490? What now?

Do you mean .490 ohms? With both being the same, I would bet that your stator is O.K. Or, there is a chance that they are both bad.

_________________
'04 RX-1 ER - Doolies, Stage II, Offset Axles, Ice Tech
'09 Chev Duramax Z-71 Wyoming Edition
'06 Desert Fox 21SW - Toy Hauler
'98 XR - 400
Back to top
View user's profile Send private message
Adrenaline Addiction
Extreme


Joined: 26 Oct 2006
Posts: 67
Location: Red Deer Lake

PostPosted: Sun Oct 18, 2009 10:33 pm    Post subject: Reply with quote

Yes I meant .490

Found the problem
http://www.ty4stroke.com/viewtopic.php?p=671033#671033

_________________
08 Racers Edge Apex, Alpine 2871/Lakeside Motor/Boost-It fuel system
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Len Todd
TY 4 Stroke God


Joined: 14 Jan 2006
Posts: 2303
Location: Baldwin, Michigan

PostPosted: Mon Oct 19, 2009 4:16 am    Post subject: Reply with quote

Glad to see that you got it figured out w/o changing the stator and crank sensor.

You might want to consider listing all your mods in your signature. That makes it easier for us to know what equipment you have involved. That way we can help better. :-)

_________________
'04 RX-1 ER - Doolies, Stage II, Offset Axles, Ice Tech
'09 Chev Duramax Z-71 Wyoming Edition
'06 Desert Fox 21SW - Toy Hauler
'98 XR - 400
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TY 4 Stroke - Totallyamaha Forum Index -> Electrical All times are GMT - 6 Hours
Page 1 of 1


 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

TY4Stroke brought to you by Totallyamaha.com

This site is not an official site of Yamaha Motor Corp, USA or any other Yamaha entity.

Opinions/comments expressed on this site are not that of Yamaha or any other Yamaha subsidiary or affiliated company.